L’Obra Cultural Balear ha anunciat la convocatòria d’una nova Diada per la Llengua i la Cultura, que enguany afegeix, també, la reclamació dels Drets Civils.
La Diada per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils es farà el proper dissabte 4 de maig a la plaça Major de Palma i comptarà amb la participació de diverses expressions de cultura popular (xeremiers, ballada popular…) i també amb diversos elements reivindicatius.
Com cada any que s’ha fet, a la Diada 2019 serà essencial la participació de totes les persones que hi assistesquin, ja que, entre totes, ajudaran a fer visible el lema d’enguany: ‘Som aquí per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils.
L’OCB FA PÚBLIC UN DOCUMENT AMB REFLEXIONS I PROPOSTES DAVANT DEL CICLE ELECTORAL
Davant del proper cicle electoral, que inclou les eleccions al Congrés de Diputats i al Senat espanyols del 28 d’abril i les eleccions al Parlament de les Illes Balears, als Consells de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, als ajuntaments de totes les Illes Balears i Pitiüses i al Parlament europeu, l’OCB ha presentat un document que recull reflexions i propostes dirigides a la ciutadania en general i a les formacions polítiques d’arrel democràtica que concorren als comicis.
Les principals propostes de l’OCB són:
En l’àmbit europeu: que les institucions de la Unió Europea reconeguin la insularitat de les Illes Balears; que el criteri de subsidiarietat sigui aplicat en tots els àmbits de la gestió política; que tots els marcs polítics on participen els pobles i les nacions d’Europa siguin de lliure adhesió, regits pel dret a Decidir i sense imposicions de cap tipus i que les institucions europees reconeguin la llengua catalana com una llengua oficial més, sense les restriccions actuals.
En l’àmbit de l’Estat espanyol: que tota l’Administració de l’Estat s’adapti a la pluriculturalitat i plurilingüisme; derogació la denominada ‘Llei Mordassa’; alliberament dels presos polítics i lliure retorn de Valtònyc i la resta de persones exiliades.
En l’àmbit de les Illes Balears: que l’autogovern de les Illes Balears sigui efectiu; que els pobles que formen les Illes Balears tenguin reconegut el dret decidir sobre el seu futur; que les institucions de les Illes Balears siguin econòmicament independents; potenciar les polítiques de cohesió social desenvolupades per les institucions pròpies; posar les polítiques culturals i educatives com a eixos centrals de la gestió de les nostres institucions…
També es fan propostes per una política lingüística dirigida a assolir una total recuperació i normalització de la llengua catalana a les Illes Balears.
Les 10 propostes per reforçar i desenvolupar la política lingüística:
1) Pacte educatiu
2) Creació d’una conselleria (amb rang de vicepresidència) de Normalització Lingüística
3) Pla de normalització de tota l’administració en quatre anys
4) Mesures per normalitzar lingüísticament el món laboral
5) Reforma de les lleis perquè el català sigui llengua de coneixement necessari
6) Mesures per afavorir l’aprenentatge de català
7) Mesures per augmentar la presència del català als mitjans de comunicació
8) Que el pressupost de Govern dedicat a Normalització Lingüística sigui el 0,3 per cent del pressupost total
9) Normalització lingüística de l’ensenyament no obligatori
10) Que es desenvolupi una política lingüística amb terminis i objectius concrets i que compti amb els recursos necessaris
Finalment, el document incorpora llistats de mesures concretes per a implementar des de les diferents administracions: ajuntaments, consells, Govern…