L’OCB convoca una nova diada reivindicativa per dia 4 de maig

L’Obra Cultural Balear ha anunciat la convocatòria d’una nova Diada per la Llengua i la Cultura, que enguany afegeix, també, la reclamació dels Drets Civils.

La Diada per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils es farà el proper dissabte 4 de maig a la plaça Major de Palma i comptarà amb la participació de diverses expressions de cultura popular (xeremiers, ballada popular…) i també amb diversos elements reivindicatius.
Com cada any que s’ha fet, a la Diada 2019 serà essencial la participació de totes les persones que hi assistesquin, ja que, entre totes, ajudaran a fer visible el lema d’enguany: ‘Som aquí per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils.
L’OCB FA PÚBLIC UN DOCUMENT AMB REFLEXIONS​ ​ I PROPOSTES DAVANT DEL CICLE ELECTORAL
 
Davant del proper cicle electoral, que inclou les eleccions al Congrés de Diputats i al Senat espanyols del 28 d’abril i les eleccions al Parlament de les Illes Balears, als Consells de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, als ajuntaments de totes les Illes Balears i Pitiüses i al Parlament europeu, l’OCB ha presentat un document que recull reflexions i propostes dirigides a la ciutadania en general i a les formacions polítiques d’arrel democràtica que concorren als comicis.
Les principals propostes de l’OCB són:
 
En l’àmbit europeu: que les institucions de la Unió Europea reconeguin la insularitat de les Illes Balears; que el criteri de subsidiarietat sigui aplicat en tots els àmbits de la gestió política; que tots els marcs polítics on participen els pobles i les nacions d’Europa siguin de lliure adhesió, regits pel dret a Decidir i sense imposicions de cap tipus i que les institucions europees reconeguin la llengua catalana com una llengua oficial més, sense les restriccions actuals.
En l’àmbit de l’Estat espanyol: que tota l’Administració de l’Estat s’adapti a la pluriculturalitat i plurilingüisme; derogació la denominada ‘Llei Mordassa’; alliberament dels presos polítics i lliure retorn de Valtònyc i la resta de persones exiliades.
En l’àmbit de les Illes Balears: que l’autogovern de les Illes Balears sigui efectiu; que els pobles que formen les Illes Balears tenguin reconegut el dret decidir sobre el seu futur; que les institucions de les Illes Balears siguin econòmicament independents; potenciar les polítiques de cohesió social desenvolupades per les institucions pròpies; posar les polítiques culturals i educatives com a eixos centrals de la gestió de les nostres institucions…
També es fan propostes per una política lingüística dirigida a assolir una total recuperació i normalització de la llengua catalana a les Illes Balears.
 
Les 10 propostes per reforçar i desenvolupar la política lingüística:
1) Pacte educatiu
2) Creació d’una conselleria (amb rang de vicepresidència) de Normalització Lingüística​
3) Pla de normalització de tota l’administració en quatre anys
4) Mesures per normalitzar lingüísticament el món laboral
5) Reforma de les lleis perquè el català sigui llengua de coneixement necessari​
6) Mesures per afavorir l’aprenentatge de català
7) Mesures per augmentar la presència del català als mitjans de comunicació
8) Que el pressupost de Govern dedicat a Normalització Lingüística sigui el 0,3 per cent del pressupost total
9) Normalització lingüística de l’ensenyament no obligatori
10) Que es desenvolupi una política lingüística amb terminis i objectius concrets i que compti amb els recursos necessaris
Finalment, el document incorpora llistats de mesures concretes per a implementar des de les diferents administracions: ajuntaments, consells, Govern…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: