En relació al nou incident de discriminació lingüística patit per una ciutadana a mans de les forces i cossos de seguretat de l’Estat (en aquest cas, de la Guàrdia Civil) a l’aeroport de Son Sant Joan, l’Obra Cultural Balear fa públic aquest comunicat:
1. L’OCB exigeix una investigació a fons d’aquest incident que, en cas de confirmar-se, constituiria un gravíssim cas de discriminació d’un ciutadà per part d’un membre de les forces i cossos de seguretat de l’Estat per raó de llengua. Per tot això reclama a la Delegada del Govern espanyol a les Illes Balears que insti davant del Director General de la Guàrdia Civil l’exercici de la potestat disciplinària per a la sanció que pugui correspondre en els termes de Llei orgànica 12/2007, de 22 d’octubre, del règim disciplinari de la Guàrdia Civil.
2. L’OCB recorda que, d’acord amb la Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat, constitueix un principi bàsic de la seva actuació «exercir la seva funció amb absolut respecte a la Constitució i a la resta de l’ordenament jurídic» (art. 5.1.a) i «actuar, en el compliment de les seves funcions, amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació» (art. 5.1.b), entre d’altres, per raons ideològiques. I pel que fa a les seves relacions amb els administrats, en l’exercici de la seva actuació professional han d’impedir «qualsevol pràctica abusiva, arbitrària o discriminatòria» (art. 5.2.a), i «observar en tot moment un tracte correcte i acurat en les seves relacions amb els ciutadans» (art. 5.2.b).
3. En aquest sentit, segons la Llei orgànica 11/2007, de 22 d’octubre, reguladora dels drets i deures dels membres de la Guàrdia Civil, els seus membres hauran d’actuar «amb absoluta neutralitat (...), respectant els principis d’imparcialitat i no discriminació», entre d’altres motius, per raó de llengua (art. 18.2). I constitueix una falta molt greu, sempre que no sigui fins i tot delicte, «tota actuació que suposi una discriminació o assetjament» per raó, entre d’altres motius, de llengua, segons la Llei orgànica 12/2007, de 22 d’octubre, del règim disciplinari de la Guàrdia Civil.
4. L’OCB exhorta a la Delegada del Govern espanyol a les Illes Balears que de manera inajornable prengui les mesures necessàries per acabar amb els incidents per raó de llengua protagonitzats per membres de les forces i cossos de seguretat estatals (en aquest cas, de la Guàrdia Civil), que vulneren el dret dels ciutadans d’aquestes illes a expressar-se en la llengua de la seva elecció en les comunicacions amb l’Administració de l’Estat (art. 4.2 de l’Estatut d’Autonomia: «ningú no podrà ser discriminat per causa de l’idioma»).
5. L’OCB demanarà una reunió amb el nou Cap Coronell de la Guàrdia Civil de les Illes Balears, Alejandro Hernández Mosquera, i una amb el nou Cap Superior de la Policia Nacional de les Illes Balears, Gonzalo Espino Cruz.
6. L’OCB insta la presidenta del Govern, Francina Armengol, a pronunciar-se sobre aquest incident i a sortir en defensa de tots els ciutadans de les Illes Balears víctimes de casos de discriminació lingüística, especialment greus quan són perpetrats per part de membres de les forces i cossos de seguretat.
7. En darrer terme, l’OCB anima la ciutadania a no defallir i a fer valer els seus drets lingüístics en tots els àmbits de la vida quotidiana —i a denunciar sense temor els casos de conculcació del seu exercici—, perquè la millor manera de mantenir la llengua viva i vigorosa és fer-la servir.
Palma, 27 de juny de 2019.