Mallorca, 1936. Postals de guerra (des de Colòmbia)

A l’enllaç podreu accedir a l’article que he penjat suara a partir d’algunes notícies publicades, entre juliol i octubre de 1936, al diari EL TIEMPO de Bogotà.

El seguiment que aquest diari va fer de tot el conflicte armat, amb mitja portada i una pàgina diària d’informació (com a mínim), a banda de dotzenes d’articles d’opinió, confereixen una perspectiva molt particular de l’episodi. De part meva, he circumscrit l’article als tres primers mesos de la guerra i a cinc temes concrets: la notícia de la destrucció de La Seu de Mallorca, les cròniques de l’expedició de Bayo, l’intent d’aprofitar la guerra per tal d’assolir la independència de Catalunya, la guerra mediàtica amb la manipulació de la premsa i, finalment, les referència al financer català (sic) Joan March, sponsor de la insurrecció feixista-militar.

Al final de l’article, per a qui vulgui llegir o tractar altres qüestions o accedir a tots els mesos del conflicte, trobareu un annex amb l’enllaç que permet accedir als exemplars dels 1.020 dies que, oficialment, va durar aquella guerra qualificada per Antoni Maria Sbert i Massanet com “la insurrecció més incivil” (*).

Com que l’article, per llarg que pugui semblar, és una espipellada molt resumida, qui estigui interessat en ampliar qualsevol de les informacions dels cinc temes, o rebre alguna de les il·lustracions amb millor qualitat, em trobarà a disposició.

Ja som el juny. Esmolem ben bé les eines!

Salut i República!

Enllaç a l’article.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: