Manacor ha invertit 98.800 euros en la restauració de les façanes i dels murs interiors de la Torre dels Enagistes

ANACOR HA INVERTIT 98.800 EUROS EN Les juntes en mal estat provocaven problemes d’humitat i degradació en els maresos.

L’edifici gòtic de la torre dels Enagistes, que és la seu del Museu d’Història de Manacor, presenta una millor conservació a causa de la restauració dels murs de les façanes i els murs interiors. Les obres, que varen començar el mes de maig i han durat fins aquesta mateixa setmana, “han servit per consolidar les juntes de les pedres i dels maresos que estaven en mal estat, impermeabilitzar i els paraments exteriors i també per eliminar les humitats i refer l’acabat de les parets de les sales d’exposició temporal”, ha explicat la tècnica municipal de Patrimoni i directora del Museu de Manacor, Magdalena Salas.

La Torre dels Enagistes és un exemplar únic de l’arquitectura senyorial mallorquina. L’edifici es va construir entre els segles XIII i XIV i està protegit com a Bé d’Interès Cultural en la categoria de monument històric. “La torre dels Enagistes és de tota la ciutadania de Manacor i des de l’Ajuntament el nostre deure és conservar-lo en les millors condicions perquè en puguin gaudir les futures generacions de mancorins i manacorines, per això hem volgut impulsar aquesta restauració”, ha explicat la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà.

El projecte d’intervenció ha anat a càrrec de l’arquitecte Sebastià Berga, l’empresa REFOART ha estat l’encarregada de l’execució material i s’ha fet una supervisió per part de la restauradora Magdalena Escales i dels tècnics de l’Ajuntament de Manacor, tant del Departament d’Urbanisme com de Patrimoni “l’objectiu que es perseguia és que la torre dels Enagistes conservàs l’aspecte històric que manté des de la gran restauració del 1985 però hem eliminat de les façanes materials com el ciment gris, que no és propi de l’època en la qual es va construir l’edifici i hem consolidat i impermeabilitzat les façanes perquè l’edifici pugui perviure amb les millors condicions durant segles”, ha explicat la tècnica del museu Maria José Rivas, que ha estat una de les encarregades de supervisar les obres de restauració.

Així les obres han eliminat les humitats que patia l’edifici amb la consolidació de les juntes de les pedres de les façanes exteriors amb materials adequats. I és que algunes juntes de morter d’entre les pedres i els maresos havien desaparegut amb el pas del temps i, a més, durant la restauració dels anys 80 i 90 es varen deixar sense omplir les juntes de les parets de pedra reconstruïdes i l’aigua entrava per aquests buits a l’interior de l’edifici en forma d’humitats. A més també s’han consolidat i reintegrat alguns maresos que estaven degradats i s’han eliminat els fongs que posaven en perill la conservació de les pedres i els maresos. Pel que fa a les parets interiors, s’han refet els revestiments interiors de les sales d’exposicions temporals del primer pis. “La humitat que entrava per la façana arribava a l’interior i les parets començaven a patir despreniments; amb la restauració s’han refet les parets interiors amb materials adequats i hem augmentat l’aïllament de l’edifici, cosa que millorarà la conservació de les peces que s’hi exposin”, han concretat des del Museu d’Història de Manacor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: