Manacor reivindica el llegat d’Antoni Maria Alcover amb l’ofrena floral i l’homenatge a l’obelisc que la ciutat li va dedicar

El monument va desaparèixer l’any 1999 i es va recuperar fa quatre anys.


Manacor ha fet gran un l’homenatge i l’ofrena floral que es va recuperar fa quatre anys i que té com a principal focus d’atenció l’obelisc que la ciutat va dedicar a Mossèn Antoni M. Alcover. L’obelisc es va perdre l’any 1999 amb la desaparició de l’obelisc dedicat a Mossèn Antoni M. Alcover. El monument es va recuperar l’any 2015 i es va reubicar en un dels extrems de l’avinguda Antoni Maura. De llavors ençà els membres de l’Associació d’Amics de la Institució Pública Antoni M. Alcover impulsen aquesta tradicional ofrena floral.

L’acte se celebra dia 2 de febrer, coincidint amb el naixement de l’escriptor, eclesiàstic, lingüista, folklorista i arquitecte manacorí. Per això dissabte dematí l’obelisc dedicat a Alcover es va omplir de gent que va voler participar en “ una contribució senzilla però sentida als actes que se celebren durant la setmana dedicada a Mossèn Alcover”, explicà la directora de la Institució Antoni M. Alcover, Bárbara Sagrera. Abans de començar els Amics de l’Escola de Mallorquí varen recórrer vestits a l’antiga l’avinguda Antoni Maura acompanyats dels xeremiers tot fent una crida a la ciutadania per participar en l’ofrena floral.

Amb un senzill homenatge en forma de paraules, música i flors, els representants municipals, els descendents d’Alcover, els membres de l’Associació d’Amics de la Institució Antoni M. Alcover, els amics de l’Escola Municipal de Mallorquí, els representants de la comunitat educativa de l’IES Mossèn Alcover, diversos estudiosos de la figura i l’obra d’Alcover i molts veïnats i veïnades a títol particular varen voler participar de l’ofrena floral al monument.

La batlessa de Manacor, Catalina Riera, destacà en el seu parlament que “els ciutadans i ciutadanes de Manacor sentim l’herència cultural d’Alcover com a propia i crec que avui, feim junts un homenatge a les arrels, la llengua, la cultura i les tradicions que són nostres i que s’encarnen perfectament en la figura d’Antoni Maria Alcover”. Després dels parlaments es dipositaren les flors al monument i, per acabar, l’actuació musical de la Coral de Fartàritx va servir de banda sonora a l’acte.

Història

Dia 30 de maig del 2015 es va inaugurar l’obelisc dedicat a Mn. Alcover a la seva ubicació actual, el passeig d’Antoni Maura. El projecte significà la recuperació del monument dedicat al Fill Il·lustre de la Ciutat, Antoni M. Alcover, que fou inaugurat el 1963 per iniciativa de Llorenç Femenies, aleshores president de la Comissió de Cultura. L’obelisc va ser dissenyat per l’arquitecte municipal Josep d’Olesa i es va situar al centre de l’actual plaça de Na Camel·la. Trenta-sis anys més tard, el 1999, el monument va ser abatut a causa de la construcció dels aparcaments subterranis.

La reconstrucció de la peça que avui llueix al passeig d’Antoni Maura es va fer amb el que es va conservar de l’antic obelisc i no hauria estat possible sense anys de gestions i demandes reiterades tant per part de particulars i alcoveristes com de la Junta Rectora de la Institució Antoni M. Alcover, que anhelaven veure reconstruït aquest merescut homenatge a la figura de Mn. Alcover. L’acte institucional recupera la tradicional ofrena floral al monument que fins la dècada del 1990 feien els alumnes de les escoles de Manacor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.