Manacor reparteix 10.000 cendrers entre els usuaris de les platges del municipi per buidar l’arena de llosques

L’Ajuntament se suma a la campanya per acabar amb aquest residu contaminant.

Un dels residus més presents a les platges de Manacor i de tota Mallorca són les llosques de cigarret. Els experts calculen que aquest residu representa al voltant del 80% de la brutícia que es concentra cada estiu als arenals illencs. Per això “des de la delegació de Turisme de l’Ajuntament de Manacor no podíem quedar de mans aplegades davant aquesta realitat i hem decidit actuar repartint 10.000 cendrers entre els banyistes que ens visiten”, explica la regidora de Turisme, Antònia Llodrà.

Així durant aquest estiu s’han començat a repartir els cendrers que estan a disposició dels banyistes de totes les platges vigilades del municipi. “Sabem que en tota l’illa diversos col·lectius fan feina en la retirada de llosques de les platges i des de Manacor hem volgut posar el nostre granet d’arena i per això facilitam als fumadors aquests nous cendrers”, afegeix Llodrà. De fet “fa temps que feim feina en aquest projecte i el contracte de gestió de les platges ja contemplava aquesta campanya com una millora”, explica la regidora de Turisme. Així és la concessionària de les platges la que ha assumit la despesa que suposa fabricar i repartir els cendrers, amb l’objectiu de mantenir els arenals nets i lliures de contaminació.

De fet els operaris del manteniment de les platges del municipi de Manacor intenten retirar les llosques de l’arena però aquest residu no suposa només un problema visual. I és que la química que conté un cigar pot arribar a contaminar uns cinquanta litres d’aigua de la mar i una llosca tarda devers deu anys a degradar-se i desaparèixer de la natura. A més amb cada cendrer que es reparteix a les platges manacorines es donen a conèixer algunes pràctiques ambientals. Així es demana als banyistes que utilitzin els cendrers, que respectin el sistema dunar i la vegetació, que utilitzin les papereres i que separin bé els residus en els contenidors de recollida selectiva o que respectin el descans dels altres escoltant música amb auriculars o amb el volum fluix.

En la llista de bones pràctiques ambientals a les platges també hi figura la prohibició d’encendre focs i d’acampar i també es demana que es respectin els advertiments i els senyals que figuren a les platges, com la prohibició d’anar-hi amb cans o la prohibició de dur fins a l’arena botelles de vidre. “Pensam que és una primera passa per fer prendre consciència a la ciutadania de les conseqüències que té embrutar les platges però volem implicar molta més gent en l’objectiu de conservar el nostre litoral i de fomentar el respecte per la natura i cap a tota la gent que gaudeixe de les platges i de l’aigua del nostre municipi”, conclou la regidora de Turisme, Antònia Llodrà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.