Més de 230 persones varen ser ateses per Càritas a Manacor durant  el 2017

L’objectiu de l’entitat és acompanyar, escoltar i protegir la dignitat de les persones més desfavorides de la societat

Càritas Manacor va destinar un total de 23.334 euros als seus programes socials durant el 2017, uns fons que varen permetre millorar les condicions de vida i garantir la dignitat a més 230 persones en situació de desigualtat o risc d’exclusió social al municipi.  Aquestes són algunes de les dades més destacades que es poden extreure de la memòria de l’any 2017. Tanmateix, la treballadora social de Càritas a Manacor Rosa Lladó, no es resigna a reduir a números una tasca que té com a eix principal la defensa dels drets de les persones. “La nostra és una tasca d’acollida i d’escolta que ha de transmetre sempre respecte i reconeixement”, remarca.

Les dades del 2017 són una mica inferiors a les del 2016 (287 persones ateses) però això no significa de cap manera una minva de les necessitats al municipi, sinó que s’explica per una millor coordinació amb la resta d’entitats i serveis socials de l’administració pública que treballen en aquest àmbit. De fet, el context socioeconòmic de creixement observat durant els darrers 3 o 4 anys no s’ha traduït en una millora de les condicions de vida de les famílies que són acompanyades per Càritas . En aquest sentit cal recordar que la desigualtat econòmica ha crescut i que l’índex de pobresa se situa de mitjana a les Illes Balears en un 15,7% (2016), mentre que l’atur l’any 2008 era de l’11% i ara és del 17’4%.

Més de 40 voluntaris

L’acció de Càritas a Manacor s’estructura a partir de diferents serveis: el Programa d’Acció de Base, el Centre de Distribució d‘Aliments, la Botiga Solidària, el Programa d’Inserció Laboral i el taller Bona Traça d’habilitats idiomàtiques, socials i laborals. Tots aquests serveisno serien possibles sense la implicació de més de quaranta voluntaris i voluntàries.  “Ells i elles, són els que cada dia acullen les persones que s’acosten a l’entitat. La tasca que realitzen és de vital importància per al funcionament dels diferents programes de Càritas” explicaLladó .

Magdalena Vives, voluntària des de fa 4 anys, destaca que “una de les aportacions més importants que podem fer com a voluntaris és escoltar les persones que vénen, interessar-nos per les seves situacions, la seva cultura, la seva llengua… Això els fa sentir acollides i ens ajuda també a noltros a obrir-nos”.

Programes socials

El Programa d’Acció de Base és la porta d’entrada a l’entitat, a partir de la qual els usuaris formulen les seves demandes i si cal són derivats a altres serveis.  L’any 2017 aquest servei va atendre 192 persones (99 dones i 93 homes) i va donar 1.235 respostes. La coordinadora de Càritas a la Part Forana, Catalina Barceló, explica que l’objectiu és “vetllar perquè tothom tengui les necessitats bàsiques cobertes i perquè tothom pugui accedir als seus drets com a ciutadà, que no sempre estan coberts per l’administració pública”.

Un altre dels serveis que ofereix l’entitat és el Centre de Distribució d’Aliments, que va obrir les seves portes l’any 2014 i va significar un canvi qualitatiu a l’hora d’atendre les persones en situació de precarietat. Es va passar de donar un lot de productes als usuaris a oferir-los la possibilitat d’acudir a aquest centre, on ells mateixos poden triar els productes d’alimentació i higiene personal que necessiten, a partir d’un sistema de punts. La idea és que sigui gairebé com anar a fer la compra al supermercat, “amb l’objectiu de dignificar les persones i donar un servei més adequat a les necessitats de cada família”, explica Lladó. L’any 2017 un total de 63 persones acudiren al centre.

En relació al suport i la recerca de feina, l’any passat  Càritas va acompanyar 224 persones. El programa els va oferir informació sobre ofertes de treball, suport per a la redacció del currículum, accions formatives, tallers ocupacionals, intermediació amb empreses… En aquest programa és significativa la presència femenina: hi varen participar 150 dones, el doble que el nombre d’homes (74).

Aposta per una economia social i solidària

Sota l’aixopluc de l’Església Catòlica, Càritas té clar que vol “ser motor del canvi social i que cal anar a contracorrent”. Des d’aquesta perspectiva continua apostant per projectes dins l’àmbit de l’economia social i solidària, una economia al servei de les persones. La botiga situada al número 28 del carrer Pou Fondo n’és un exemple. És una de les 10 tendes que té Càritas a Mallorca  i que ofereixen roba de segona mà, decantant-se clarament per la sostenibilitat mediambiental, alhora que han permès la creació de llocs de feina d’emmagatzematge i transport. Per altra banda, les botigues són també punts de venda dels productes elaborats pels tallers impulsats per l’entitat, com el de reciclatge de juguetes, de paper, el Projecte Koluté de confecció semi-industrial de moda solidària amb teles del Senegal, o el taller Bona Traça, ubicat a Manacor. Aquest últim combina l’aprenentatge d’habilitats idiomàtiques, socials i laborals i alhora realitza activitats com el cordat de cadires, que suposa la recuperació d’una feina artesana, i treballs de tall i confecció de roba. Durant l’any 2017 hi varen participar 29  persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: