Miquel Àngel Fortesa i Serra, gerent i audioprotesista del centre Sonsònia de Manacor de ens parla de la importància de cuidar la nostra salut auditiva

Miquel Àngel Fortesa i Serra, gerent i audioprotesista de Sonsònia. Cursà els seus estudis d’audiologia a l’Escola Tècnica Superior del Clot, a Barcelona (2001). Va fer les pràctiques al Centre Auditiu Salesa, de la Ciutat Comtal.

Reconeguts personatges al sector de l’audició com Jordi Serra, José Ignació Martínez, o Javier Castro, seran alguns dels principals pilars del seu aprenentatge. Va aconseguir la Diplomatura de Logopèdia a la UAB (2003-2006). Fill de Pedro Forteza i Margalida Serra, els inicis estrictament laborals relacionats amb el món de l’audiologia tendran lloc a l’empresa familiar «Ópticas Florida», fundada (1960) a Felanitx pels seus padrins paterns; Miquel Forteza i Francisca Artigues, i en tendes des de fa anys als pobles de: Manacor, Felanitx, Campos, Porreres, Artà i Cala Millor.

Miquel Àngel, quins varen ser els teus inicis com a audioprotesista?
Els meus inicis varen ser l’any 2002 el Centre Auditiu Salesa de Barcelona que em va veure començar i donar l’oportunitat d’aprendre molt.

Quin any tornares a Mallorca?
L’any 2007 vaig tornar a Mallorca on se’m va donar l’oportunitat de dirigir la secció d’audiologia de l’empresa familiar Ópticas Florida. A banda d’adquirir la responsabilitat de tot el sector d’audioprotesi, estant en base a Manacor, em desplaçava un pic per setmana a les botigues de Felanitx, Campos, Artà, Porreres i Cala Millor per donar resposta als problemes auditius.

Quan decideixes obrir el centre auditiu propi a Manacor?
L’any 2009, juntament amb la meva dona, Joana Maria Artigues, decidirem obrir Sonsònia per poder donar un millor servei i atenció, perquè així com feia feina abans anava a molts llocs i moltes vegades no era on em necessitaven els pacients. Per això, varem fer una aposta decidida per donar molt bon servei a un sol lloc i que la gent em pogués trobar sempre.

Encertareu amb l’obertura del negoci?
Ara, 10 anys després, podem dir que va ser un gran encert perquè tenim molta gent, de Manacor i de molts altres llocs de Mallorca. Tothom que ve està content de tractar sempre amb la mateixa persona i de poder-la trobar quan té un problema.

Quins són els problemes que tractau a Sonsònia?
Els pilars bàsics en els quals s’hi troben els productes que oferim per tal de donar resposta als diferents problemes relacionats amb l’oïda són: Audiòfons. Tractar i compensar la pèrdua auditiva. Taps de bany. Prevenir l’entrada d’aigua dins l’orella, evitant infeccions. Protectors acústics. Donar una bona resposta sonora sense perjudicar l’oïda. Monitors. Personalitzar auriculars per músics & músic lovers.

Abans de passar a més preguntes pots definir. Què és la hipoacúsia?
És una audició més baixa del normal produïda per la interrupció del camí mecànic o elèctric que ha de fer el senyal sonor.

Quants tipus de hipoacúsia hi ha?
De transmissió o conducció: afecta el camí mecànic del so que va del conducte auditiu al timpà i als ossets. Es localitza a la part externa i mitja de l’orella. De percepció o neurosensorial: afecta a part interna de l’orella, és a dir la còclea. Aquí s’hauria de codificar l’estímul auditiu perquè el cervell el pugui interpretar, però s’hi perd informació i no arriba tota. Aquestes són les que tractam habitualment al centre amb els audiòfons. Si hi ha problemes dels dos tipus la pèrdua auditiva és mixta. També destacaria que hi ha quatre graus de pèrdua auditiva: lleu, moderada, severa i profunda. Pot afectar a una orella o a les dues.
Com podem prevenir-la i tractar-la?
Hem d’evitar les exposicions llargues al renou. Si hem d’exposar l’oïda durant més de 45 minuts a situacions que siguin perjudicials (més de 80dB) hem de protegir-la. Avui en dia existeixen solucions molt còmodes com els protectors auditius fets a mida, amb filtre i sense. A partir dels 50-60 anys és necessari revisar l’audició anualment per tenir la certesa que el rang auditiu es troba dins la normalitat. El fet de dur audiòfons facilita que la pèrdua auditiva no empitjori. Per aquesta raó, la prevenció és bàsica si volem mantenir un bon nivell auditiu, ja sigui emprant audiòfons o no.

El fet de posar la televisió alta, és un indici de pèrdua auditiva?
Tenir el volum a un nivell més elevat de l’habitual és símptoma clar de què la persona no hi sent bé. La millor solució al problema són els audiòfons i per als dispositius electrònics com la TV, ràdio, mòbil, ordinador existeixen sistemes de connectivitat directa (sense fils). Aquests permeten que l’usuari pugui sentir-hi al volum que ha de menester directament als audiòfons, sense molestar els demés.
L’ús freqüent que fan adults i joves d’auriculars per escoltar música i ràdio pot causar problemes auditius, a la llarga?
Segur que sí. La persona no s’adona que fa mal a l’òrgan però a la llarga el perjudica. El problema s’agreuja a partir d’una hora d’estar amb els auriculars convencionals. Recomanam fer descansos a cada 45 minuts. Nosaltres, som centre auditiu oficial de la casa @earprotech, molt reconeguda i emprada per músics i amants de la música (Mikisantamaria, Maico, MClan, Muchachito, Soledad Vélez, OR, Langui, Klink by Antoni Puig, Roig i un llarg etc.) primera marca espanyola especialitzada en In Ear Monitor i protectors auditius. Fem protectors per als auriculars adaptats inclús als auriculars pròpies que ens duen els clients al centre, de cada vegada més tenim pares que degut al llarg ús que fan els fills escoltant música amb els mòbils ens demanen aquests protectors.

La manca d’atenció escolar pot esser degut a problemes auditius?
Avui dia, els problemes greus d’audició es detecten abans de l’escolarització. Al mateix dia de néixer ja es realitzen les otoemissions a l’hospital, unes proves senzilles i eficaces que determinen si hi ha pèrdua auditiva. En cas d’afirmació, de seguida es pot actuar amb un audiòfon i sessions de logopèdia per a que l’infant pugui escoltar i desenvolupar el llenguatge correctament. A l’edat escolar, la manca d’atenció pot estar relacionada amb un problema auditiu de transmissió: degut a cera, moc o infecció a la part exterior de l’orella. El problema s’ha de tractar amb un otorinolaringòleg a l’hospital.

Perquè creus que algunes persones són reticents als audiòfons?
Hi ha gent que n’ha comprat i no li han anat bé. Aquesta mala propaganda s’ha estès socialment. Però perquè han quedat dins un calaix? Segurament perquè fins fa relativament poc, aquest sector no ha estat gens regulat i hom podia anar a qualsevol banda (fins i tot a través de programes de TV i grans superfícies) a comprar un “audiòfon”, sense ser atès per cap especialista ni fer una rehabilitació controlada i pautada del sentit de l’oïda. A Sonsònia feim un mínim de quatre sessions abans de donar l’alta. I així i tot, seguim amb un control trimestral per tal d’evitar un mal ús, reparacions i seguir amb els ajustos necessaris en cas que l’audició hagi variat. L’audiometria és anual, com a mínim. A banda d’això, també hi poden influir el tema estètic i econòmic, que avui en dia ja no suposen les barreres d’abans.

Perquè hi ha diferents tipus d’audiòfons?
Perquè no totes les persones són iguals ni tenen la mateixa pèrdua auditiva. N’hi ha que s’estimen més dur-los dins l’orella i d’altres a fora. En aquest sentit i en la mesura del possible intentam satisfer les necessitats auditives, estètiques i també econòmiques de cada pacient. Amb el temps i pràctica hem arribat a la conclusió que és millor no tenir estoc. És a dir, partim de zero amb tothom i personalitzam cada cas tot el que podem.

Quin cost tenen les revisions auditives?
Al nostre Centre Auditiu les revisions són gratuïtes, així com tot l’assessorament i servei postvenda de tots els productes. Els usuaris d’audiòfons poden comptar amb un audioprotesista titulat a la seva disposició cada dia. Com que l’empresa és familiar el tècnic que donarà l’atenció serà sempre el mateix. Això permet conèixer cada cas amb més profunditat i tenir un coneixement precís de la necessitat en cada usuari.

Teniu avantatges pel fet de no ser una franquícia?
El fet de no ser franquícia i treballar de manera independent possibilita l’accés a gairebé totes les marques del mercat. Per aquesta raó oferim un ampli servei tècnic. Disposam d’un servei de finançament sense interessos ni comissió d’obertura, en quotes de fins a 48 mesos, aplicable a tots els productes que oferim: audiòfons, auriculars, protectors…Atenem de la mateixa manera qualsevol usuari d’audiòfons, hagin estat comprats a Sonsònia o no.

És recomanable fer servir taps de bany , per les persones que van amb freqüència a les piscines?
Sí. Els taps de bany 100% a mida que feim a Sonsònia són claus per evitar infeccions d’oïda, ja que tenen una estanquitat total i no entra gens d’aigua. Es fan mitjançant una impressió de l’orella i són de silicona blana hipoalergènica. Solen durar de 3 a 5 anys i tenen garantia. També es poden personalitzar els colors. Sempre donam un estoig per guardar-los. Per tal d’ajudar a les persones necessitades de l’ús dels taps de bany i a aquelles que vulguin prevenir infeccions, durant tots els mesos d’estiu (de maig a agost), a Sonsònia oferim un 2×1.

Quin horari teniu?
El nostre horari és de 9 a 14h i de 16 a 18h. Als mesos de juliol i agost tancam els capvespres. Però si cap dia és de menester ampliar o modificar les hores estem a disposició de tots els clients. Al nostre telèfon 971 84 64 57 se’ns hi pot trobar a qualsevol moment del dia. També és possible la comunicació mitjançant WhatsApp al mòbil 695 698 865 i fins i tot reservar cita online al calendari de www.sonsonia.cat

Si teniu dubtes i us interessa la vostra salut auditiva i la dels vostres fills no ho dubteu en visitar el centre Sonsònia, per demanar cita podeu fer-ho als números de telèfon indicats i l’eficient i amable, Joana Maria, us donarà hora per a una consulta gratuïta. El centre Sonsònia, que està ubicat a la Plaça del Convent de Manacor, 9. Davant de les oficines de l’Ajuntament de Manacor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: