N’Albert Carvajal i n’Antoni Gomila ens explicaran els orígens del moviment republicà a Manacor en el proper Dilluns de l’Obra

L’historiador Albert Carvajal Mesquida i el mestre i també especialista en la recerca històrica Antoni Gomila Grimalt ens presentaran aquest proper dilluns 19 de juliol el seu darrer llibre “La veu silenciada. Els orígens del moviment republicà a Manacor”.

Ambdós són autors d’un bon nombre de llibres dedicats a recuperar la memòria de Manacor en diferents àmbits i vessants: Els antics oratoris de Manacor (1999), El ball dels Moretons: descripció, origen i història (1999), Roda de festes, Manacor, 1900-1930 (1999), Balls i entremesos de Manacor (2000), Apunts per a les bandes de música de Manacor (2000), Els Cossiers i la festa del Corpus (2001), Aplec de goigs de Manacor (2002), Edició facsímil de la primera biografia impresa del Capellà Pere (2003), Sistemes de defensa de la marina de Manacor (2004), Sant Antoni a Manacor: una tradició que perdura (2004), Ço és una mà i un cor (2007), Així és Fartàritx (2010), L’Abans Manacor (2010) i Memòries (1890-1930) de Josep Oliver Billoch, batle de Manacor (2018).

En aquest cas que ens ocupa aquests dos apassionats de la recerca històrica han optat per redescobrir i desgranar (tan bé com sempre fan) els orígens del moviment republicà a Manacor, a un llibre del qual us en fem avinent una part del pròleg del seu pròleg, del també escriptor Antoni Tugores:

La veu silenciada cobra sentit enmig del context advers de la primeria del segle XX, sense que la història hagi fet justícia a l’esforç d’una gent que volia un poble millor, que advocava, com a primera passa, per l’abolició de la monarquia, símbol d’un món obsolet i medieval. En contraposició d’aquell univers estantís, el lliure pensament i el republicanisme defensaven uns valors democràtics i una major justícia social, la reforma de l’administració i de l’exèrcit, la promoció de l’educació i la cultura, alhora que condemnaven el caciquisme i criticaven el centralisme i l’Església.

Des del rerefons d’un Manacor empobrit i dominat per les pràctiques caciquils i clientelars (hi ha paràgrafs del llibre que semblen de completa actualitat), Gomila i Carvajal fan emergir les figures d’uns homes convençuts de la bondat dels seus ideals, fets a si mateixos, cultes en una societat atipada d’analfabetisme, creadors d’un corrent dinàmic i innovador. Sovint a través d’actes llarguíssims i mítings inacabables amb la intervenció de deu o més oradors als teatres Varietats i Femenias o al bell mig d’una plaça, projectaven una proposta alternativa al conservadorisme del moment, corrupte fins al moll dels ossos i que pretenia mantenir els privilegis seculars, mentre creixia l’empobriment de la majoria, que es veia abocada a la misèria i a l’emigració. (Del pròleg d’Antoni Tugores).

Aquesta presentació tendrà lloc el proper 19 de juliol al pati lateral de la Torre dels Enagistes a les 20:00. L’assistència és gratuïta i no cal reservar amb antelació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: