Presentat el llibre «Les cantadores de Maria de la Salut» de l’autora manacorina Bàrbara Duran Bordoy guanyador del Premi Font i Roig 2020

El dissabte dia 21 de novembre, és va presentar al poble de Maria de la Salut el llibre de la manacorina Bàrbara Duran Bordoy, «Les cantadores de Maria de la Salut» guanyador del Premi Font i Roig 2020 de l’Ajuntament de Maria de la Salut.

El premi es va atorgar per unanimitat del jurat format per acadèmics reconeguts com la vicerectora de la UIB Dra. Joana Maria Seguí, el Dr. Antoni Mas (professor de la UIB) i el Dr. Lleonard Muntaner.
Aquest premi arriba en un moment molt especial de l’autora, la quan ja havia guanyat el Ciutat de Manacor 2019, un premi molt important, però donades les circumstàncies aquesta obra ha significat un reconeixement molt valuós en la carrera de la investigadora i escriptora.
El llibre recull els documents elaborats per la missió de Baltasar Samper per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya el 14 d’agost de 1924. Va visitar Maria de la Salut, i tots els informants que va entrevistar l’autora foren dones, que cantaren un bon grapat de cançons. A partir del testimoni actual de Miquel Vives Alcover. Bàrbara, va poder entrevistar el passat mes de febrer a dues mariandes, Catalina Cifre i Gabriela Mas (de 90 i 88 anys) que encara recordaven algunes de les madones del 1924: madò Picona i madò Barbera especialment. Miquel mateix, de petit, va jugar amb una altra de les informants, Catalina Roig. En el llibre podem veure el repertori de 1924, però també els records de Catalina Cifre, Gabriela Mas i Miquel Vives, que l’enriqueixen aportant la perspectiva actual. Aquest llibre té tres perspectives cronològiques: la de 1924, la del present (que aporten els informants actuals) i la del futur, perquè a partir d’aquesta publicació, els nins i joves de Maria de la Salut poden recuperar tot el material musical i lingüístic que forma part del seu patrimoni immaterial, i així tornar-lo a cantar i interpretar.
A més d’aquest darrer llibre, l’autora, té onze llibres publicats, a més de capítols a llibres col·lectius, és autora de diversos articles i treballs d’investigació. Actualment compagina la docència a l’IES Mossèn Alcover de Manacor amb la investigació i l’escriptura; Ha estat guardonada amb els premis Alexandre Ballester 2018 per l’assaig Vaig veure John Lennon, el Ciutat de Manacor Antoni Maria Alcover 2019 per l’obra Deixem lo dol, la versió publicable de la seva tesi doctoral; i aquest darrer premi Font i Roig 2020 pel llibre «Les cantadores de Maria de la Salut».
Des de Rellevant, ens unim a les mostres de felicitació que ha rebut na Bàrbara, pel seu nou llibre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: