Programa de les Festes de Sant Antoni 2019 a Manacor

El programa de festes es presentà ahir en un acte multitudinari on s’homenatjà la família de Joana Perelló de can Devé, que ajudà a recuperar el carro de la Colcada.

 

La festa de Sant Antoni començarà dimarts que ve, dia 8 de gener, amb el primer ball dels dimonis i la torrada popular que se celebra a la plaça de Ramon Llull. A partir de llavors, “assaig de completes, un homenatge a Mossèn Mateu Galmés, tallers i activitats per a totes les edats ompliran uns dies de festa que no acabaran fins dia 20 de gener amb les beneïdes de Son Macià”, explicaren des del Patronat de Sant Antoni.
Pel que fa a la imatge que enguany llueix el programa, “reivindicam la imatge del Sant, que des de fa moltes centúries és un dels més venerats pels manacorins i manacorines, i simbolitza el nostre passat vinculat a la terra i al món animal”, explicà el president del Patronat de Sant Antoni, Antoni Gomila. I és que la portada i la contraportada del programa d’enguany mostren detalls de la imatge del sant que es troba a la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors, una figura que simbolitza la festa del passat i que l’historiador Gaspar Valero analitza amb l’article “El sentit de les tradicions al segle XXI”.
Durant la seva intervenció la batlessa de Manacor, Catalina Riera, destacà que “Sant Antoni és una de les festes més esperades i sentides pels manacorins i manacorines; ens uneix i ens identifica com a poble; per això vull convidar tothom a viure-la amb intensitat, amb respecte i amb seny”. Antoni Gomila, el president del Patronat de Sant Antoni, va remarcar que “enguany fa mig segle que Mossèn Mateu Galmés va ser un dels impulsors de la recuperació de la festa i és un dels artífexs de les festes com les coneixem avui dia, el millor homenatge que li podem fer és viure Sant Antoni, participar perquè la nostra festa no és un espectacle per observar sinó una festa on cadascú fa allò que més li agrada”.

Recuperadors de la Colcada

Després de fer un repàs a les gloses que acompanyen el programa de festes, el Patronat de Sant Antoni va homenatjar la família de Joana Perelló de can Devé. Joana Perelló va morir fa uns mesos i ella, juntament amb les dones i els homes de la seva família va fer possible la recuperació de l’antic carro de la Colcada. La seva néta, Nena Llull, va recordar com va ser el procés de restauració del carro que l’any 2016 va tornar a sortir i com “les dones de la família, a les ordres de la padrina, vàrem fer devers mil flors de paper per engalanar el carro, un procés que no hem abandonat i que ja marca els preparatius santantoniers de la nostra família”.

L’acte acabà amb els primers crits de “Visca Sant Antoni!” i “Visca Manacor!”, que sonaren just després que els sonadors de Sant Antoni interpretassin per a tot el públic algunes de les cançons més típiques de la festa.

Si voleu consultar el programa picau aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: