Raons per fer-se vegans

Pels animals.- Evitar l’explotació dels animals és la raó principal per la qual n’hi ha molts que se fan vegans. Però no és l’única. N’hi ha que s’hi fan pels lligams emocionals que senten cap als animals. I n’hi ha que, senzillament, pensen que qualsevol criatura conscient té dret a la vida i a la llibertat. Deixant de banda raons concretes, en evitar els productes animals, no hi ha dubte que agafam el camí més coherent amb la compassió de cap als animals i contra la crueltat que pateixen amb l’explotació a què els sotmet la despiatada indústria alimentària.

Per la nostra salut.- Les dietes veganes ben planificades segueixen els patrons nutricionals més saludables i contenen els nutrients que el nostre cos ha de menester. Tant la British Dietetic Association (Associació Dietètica Britànica) com l’American Academy of Nutrition and Dietetics (Acadèmia Americana de Nutrició i Dietètica) afirmen que les dietes veganes són apropiades per a qualsevol edat i per a qualsevol etapa de la vida. Hi ha investigacions que les vinculen amb una pressió arterial més baixa i amb nivells més baixos de colesterol, com també amb taxes més baixes de malalties del cor, diabetis tipus 2 i segons quins tipus de càncer.

Pel medi ambient.- Des de reciclar els residus domèstics fins a anar a fer feina amb bicicleta, tothom qui vol pot viure una vida més ecològica. Una de les coses més efectives que un individu pot fer pel bé del medi ambient és evitar tots els productes animals. I això és molt més que un problema de pets de vaca!

Per què la carn i els productes lactis són tan dolents per al medi ambient?.- La gran quantitat d’aliments de gra necessaris per a la producció de carn és una gran causa de desforestació, de destrucció de l’hàbitat de moltes d’espècies i, fins it tot, de la seva extinció. Només al Brasil, l’equivalent a 3 milions d’hectàrees de terra, les fan servir per a produir-hi soja per a animals d’Europa. Això contribueix a la malnutrició mundial perquè du poblacions senceres empobrides a conrear cultius per a l’alimentació animal, en lloc de conrear-ne per a la seva pròpia alimentació. En canvi, per a produir una dieta vegana, les quantitats de cultius i d’aigua que han de menester són considerablement més baixes. Així és que el canvi al veganisme és una de les maneres més senzilles, divertides i eficaces de fer minvar el nostre impacte en el medi ambient.

Per les persones.- Així com el veganisme és l’opció ideal per a protegir el planeta, igualment és una forma més sostenible d’alimentar la família humana. Una dieta basada en plantes ha de menester només un terç de la terra necessària per a una dieta de carn i lactis. Amb l’augment de la inseguretat alimentària mundial a causa dels problemes ambientals i socioeconòmics, mai no hi ha hagut un moment més adequat per a adoptar una forma de viure més sostenible.

Amb el vegeterianisme no n’hi ha prou.- El patiment causat per la indústria lletera i d’ous, potser no l’han divulgat tant com el dels altres animals. La indústria làctia necessita la mort d’innombrables vedellets que no serveixen per al productor, així com la mort prematura de vaques que ja no serveixen per a produir llet. De la mateixa manera, a la indústria de l’ou, fins i tot d’ous “ètics” o “de gallines lliures”, impliquen l’assassinat dels pollets masculins “innecessaris” quan només tenen un dia de vida.

Carn ètica?- És temptador voler creure que la carn que menjam és “ètica” si els cadàvers animals assassinats que ens menjam han viscut feliços, a lloure i no els han maltractats. Tanmateix, la trista realitat és que tots els animals tenen por de la mort, tanta com en tenim nosaltres. Tant té com els hagin tractats de vius: tots experimenten la mateixa por quan els duen a matar.

La bona nova.- La bona nova és que hi podem fer qualque cosa. Cada vegada que compram menjar, o que en comanam en un restaurant, podem ajudar aquests animals víctimes de la cruel indústria alimentària. Cada vegada que feim el canvi d’un producte animal a un de vegetal, defensam els animals. Fer-se vegà és més fàcil que mai amb el veganisme, com més va més estès, perquè com més va, més persones hi ha que cerquen i descobreixen els avantatges de viure d’aquesta manera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: