Sebastiana Galmés, coordinadora de la Cantata «50 milions de segons», que s’estrena dijous 30 de maig a l’Auditori de Manacor

El dijous dia 30 de maig, està prevista l’estrena de la Cantata «50 milions de segons», la curolla de dur endavant aquest projecte ha estat de na Sebastiana Galmés Manresa (Manacor 1966), abans de parlar de la Cantata volem donar a conèixer un poquet més als lectors de Rellevant a na Sebastiana.

Sebastiana tens antecedents familiars dins el món de la música?
No. Vaig començar perquè una veïna meva hi anava i em va fer ganes. Als 9 anys vaig començar solfeig i als onze piano.

Quins varen esser els teus primers mestres?
Les meves primeres mestres de piano varen ser na Margalida i na Conxa Vadell. Amb na Conxa vaig acabar el grau professional de piano i després vaig fer el Superior amb el professor Joan Moll a Palma. Llavors encara s’estudiava per lliure i t’anaves a examinar. Al Superior me vaig examinar a València.

A més toques el clarinet…
El clarinet només el toco una mica, el meu instrument és el piano

Quan entrares a la Banda de Música de Manacor?
Vaig entrar amb la banda el mateix temps que l’actual director Eduardo, fa 5 anys. Vaig entrar per tocar el clarinet, però toco el piano quan és necessari.

Sabem que hi ha més músics a la teva família. Parlam d’ells?
El meu home en Tolo Comas, també és músic guitarrista, i els nostres fills: Lluc (28 anys) i Pau (20) tots dos han estudiat música, però només el petit ha continuat. Estudia piano al Conservatori de Palma.

Vius a Porto Cristo, no?
Sí, des de que em vaig casar vivim al carrer Fortuny de Porto Cristo, aviat farà 32 anys.

Tothom et coneix com la directora de l’Escola de Música de Porto Cristo i la coral. Quan va néixer i com va començar l’escola i la coral?
La coral d’adults no l’he dirigida mai- que consti- L’escola va néixer a instàncies d’un grup de pares, entre ells en Josep Barrull i en Pedro Moratilla, i del regidor que hi havia en aquell moment (Jaume Brunet). Jo donava classes particulars i en van demanar si m’interessava posar-ho en marxa.
Primer ho va gestionar l’Associació de Pares i mares de l’Escola Mitjà de Mar, a on varem fer les classes des de l’any 2000 fins al 2012. Rebíem una subvenció de l’Ajuntament i els professors eren contractats a través de l’Apima. A partir de l’any 2012 l’escola va passar a ser una Seu de la de Manacor i gestionada directament per l’Ajuntament. També aquest curs ens varem traslladar a l’actual Seu, antic PAC de Porto Cristo.

Qui va ser la primera directora de la Coral d’adults?
La primera directora de la Coral d’adults va ser na Júlia Acosta ( durant uns 10 anys); després va passar a ser-ho na Ma. Antònia Gomila fins el curs passat. Amb ella es va convertí en una Coral de dones, ja que no hi havia suficients cantaires masculins i actualment la dirigeix Eugenia Lavocknik, també directora de la Coral del Conservatori de Manacor.

Sebastiana, on imparteixes classes de música actualment?
A l’escola de música de Porto Cristo dono classes de Piano, Llenguatge Musical i coral (la Coral està inclosa dins el llenguatge musical) i a l’escola de música de Son Servera dono classes de piano (fa uns 4 anys).

Com t’engrescares amb el projecte de «50 Milions de segons»?
Aquesta cantata va ser estrenada el curs 2010/11 a Catalunya dins el marc de “Cantània” que és un projecte que es dur a terme cada any a Barcelona i ho organitza l’auditori. Les cantates són propietat seva i participen totes les escoles que ho desitgen de Catalunya. Em vaig posar en contacte amb ells i m’han passat tot el material necessari per dur-ho a terme, sempre respectant l’espectacle amb el seu format original.

És la primera cantata que fan els alumenes de Porto Cristo?
Cada curs, a Porto Cristo, solem fer una cantata amb els alumnes de l’escola que anam treballant durant tot el curs, i sempre amb temes que puguin interessar als alumnes i al mateix temps siguin educatius. Sovint convidam a participar a les escoles de Porto Cristo. Però feia estona que tenia ganes de muntar-ne una amb més corals i músics i aquest curs ho he posat amb marxa.

La cantata «50 milions de segons» és un projecte ambiciós. Quines corals hi participen?
Participen la Coral de l’Escola de Música de Porto Cristo, la Coral del Conservatori de Manacor i la Coral de la Sant Vicenç de Paül. En total, uns setanta cantaires, d’edats diverses a partir de 7 anys.
Les directores de les Corals són: Porto Cristo (Sebastiana Galmés); Conservatori (Maria Rosselló) i Sant Viçenç de Paül (Aina Ma. Perelló). Ens hem coordinat totes tres per poder interpretar-ho i hem fet assaigs conjuntament, primer amb piano (en Jaume Tomàs, director del Conservatori ens ha acompanyat) i després amb els músics i solistes.

Qui són els narradors. I quins músics vos acompanyen?
Els narradors-cantants seran: Ferran Montero i Núria Martín.I els músics: Antònia Bassa, flauta; Carme Nicolau, saxòfon; Jaume Galmés, clarinet, Tomeu Bassa, trompeta; Lau Puig, trombó; Margalida Calafell, trompa; Rosa Ballester, làmines; Marino Strukelj, bateria; Tolo Comas, guitarra; Fernando Calvo, baix i Petra Riera, piano.

D’on ve el títol «50 milions de segons»?
«50 milions de segons» és el temps que passam a l’escola, més o menys (d’aquí ve el títol de l’obra). Les cançons es van alternant amb la narració, sempre acompanyades de música de fons, i parlen de tot el què ens passa durant el nostre període escolar. Tots els què tenim fills, segur que ens trobarem identificats en aquesta història ja que és molt encertada.

Hi ha cançons de diferents estils?
Hi ha cançons de diferents estils, algunes molt divertides com «lleva’t» que explica tot el què passa quan és hora d’aixecar-se i anar a escola o «em té mania», de la suposada mania que ens té la mestra; o «polls» i d’altres més emotives com «Parla» que tracta el tema del «bullying» o «els eterns repetidors» , que són els mestres que anam deixant enrere.

Quan serà l’estrena?
El dijous dia 30 de maig, a les 19 hores a l’Auditori de Manacor, les entrades al preu de 3 euros, es posaran a la venda 45 minuts abans de la funció.

Motles gràcies Sebastiana i sort.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: