“Tomeu Caldentey cuiner” és el nou restaurant del prestigiós i televisiu cuiner

Tomeu Caldentey va renunciar a l’Estrella Michelin i ha començat un nou projecte. El restaurant «Tomeu Caldentey cuiner».

Tomeu, ha passat poc més d’un mes del sorprenent anunci de la teva renuncia a l’Estrella Michelin. Com dus els canvis?

Bé, no esperava que l’anunci que vaig penjar a Twitter anunciant el passat dia 7 de juliol, que era el darrer dia de feina de Bou restaurant, tingues tanta repercussió. La veritat és que necessitava canvis després de 18 anys del primer Moli d’en Bou. Hem fet canvis de format però seguim amb el mateix concepte de la cuina tradicional de Mallorca, la cuina del Mediterrani. Després de 15 anys d’estrella Michelin, vulguis o no amb l’estrella hi ha una pressió en si, no tant per sa guia, sinó per el que cobrem al client, ja tenim unes exigències amb els preus que has de mantenir, i has d’estar al 100%. Amb això no vull dir que aquí no hi haguem d’estar al cent per cent, però és un nou concepte molt diferent.

Però no només has fet canvis a sa Coma…
No, no és només aquí a sa Coma, és un canvi a tota l’estructura que tenim nosaltres. Jo fins ara també estava amb un projecte al centre de Palma al restaurant Tomeu, situat als baixos de l’hotel Sant Jaume de Palma, i deix aquest projecte a finals de setembre. L’he duit vint anys i ha estat interessant, però em vull centrar aquí a sa Coma . Després tenim el restaurant Taronja Negre Mar, al Club de Mar de Palma, no sabem quan, però hi ha previst una gran reforma que es dura a terme, i el deixarem. Pràcticament jo vull estar aquí a sa Coma, em centraré en el dia a dia de sa Coma. Després d’uns anys d’obrir projectes d’expansió, he arribat a la conclusió de que vull un canvi a la meva vida. El que jo vull és centrar-me en un lloc, mimar aquest lloc, cuidar-lo i atendre’l bé.

A finals de juliol vares tornar obrir el restaurant amb el nom de «Tomeu Caldentey cuiner»,. Com reacciona la gent quan entre i veu la reforma i la cuina just al damunt?
Les reaccions són bones. A la gent al principi li sorprèn, ja que arriben i es pensen que els durem cap una taula convencional , i no, els duim a dins la cuina,o a la barra, que pràcticament està damunt la cuina. Fins ara l’experiència és molt positiva, els clients tenen la sensació de que van a fer un vespre diferent, un sopar diferent.

Com és la nova cuina de «Tomeu Caldentey cuiner»?
Una cuina més informal, però sincera com sempre, amb diferents preus. Tenim tres menús: un de (5) plats que és el menú Caldentey i són 39€, un de (8) plats que és el Soler que són 49€, i el menú de (10) plats de 69€ que és el menú Tomeu.

Per quin menú es decanten més els clients?
Curiosament pel des mig, suposo que deuen pensar, «ni tant poc, ni tant molt», i opten pel de 8 plats de 49€. Que és un bon menú degustació.

Una pregunta trampa Tomeu, si haguessis de sopar al restaurant Tomeu Caldentey cuiner, quin menú triaries i quin plat t’agrada més a tu?
Depèn del dia i de la companyia. Jo com a bon menjador i bon gastrònom triaria el menú de 10 plats, per poder provar totes les coses del menú. És un menú que creàrem pel restaurant que tenim al centre de Palma, el projecte que ara acabarà. És un plat que vàrem fer a partir dels ous a la sollerica, un clàssic; és un plat molt curiós que duu ous, sobrassada, i pèsols. Nosaltres varem fer una versió diferent amb sabors de taronja, una versió nostra que té molta acceptació pels matisos diferents que aconseguirem.

He seguit i donat cobertura informativa als dos anys del Concurs de Protur, i tu eres un dels organitzadors. T’esperaves l’èxit que ha tingut?
No, ha estat il·lusionat aquest projecte i és il·lusionant. Començàren sense saber ben bé quina repercussió tindria, i fins on podria arribar. La veritat és des de Protur Hotels s’ha apostat molt fort per aquest projecte, i sa seguirà apostat. Sí estam un poc sorpresos per la repercussió i il·lusionats per les pròximes edicions. A més, el fet d’estar jo aquí a sa Coma, encara podrem accentuar més aquesta col·laboració tan intensa amb Protur Hotels, es a dir, el Protur Chef, el delicatessen que és aquesta fusió entre gastronomia i art, que ja duim un parell de vetlades fetes, i que també estan funcionant molt bé. Tot això són els projectes més imminents i els que hem de continuar fent feina perquè han funcionat molt bé.

A més d’estudiants professionals, hi havia el concurs de Protur Chef per infants. Esperaves la gran participació que hi va haver?
Sa veritat és que les inscripcions dels infants ens varen desbordar. Això demostra el que avui en dia mou la gastronomia i la cuina. La cuina ja sa convertit amb més que una moda, i que els infants mostrin aquesta il·lusió per cuinar i observar, és fruit que els darreres anys s’han vist molt de concursos per la televisió, i la tele influeix. La veritat, va ser emocionant veure com se prepararen els nins que varen venir a concursar.

Després d’anys de reivindicar un bon espai per el modul de cuina a l’Institut de Son Servera està en construcció un edifici nou. Tu que vares cursar estudis a Palma en l’especialitat de Cuina, com valores la formació als instituts?
Jo vaig començar a estudiar cuina l’any 1986 no sabia que existís cap escola de cuina; tenia 14 anys i gràcies a que tenia família a Palma vaig poder estudiar-hi, ja que amb 14 anys en aquell temps no podies anar a compartir pis, tenir família allà em va ajudar. Per tant, el fet de que ampliïn un modul destinat a l’escola de cuina és molt important per el destí turístic 100/100 que tenim a la la nostra Comarca. Poder tenir un centre en condicions sense haver-ser de desplaçar a ciutat és boníssim pels nostres joves que es vulguin dedicar a la cuina i l’hostaleria.

Tomeu et conec des de l’any 1991. Vaig esser una de les teves primeres alumnes dels cursets que impartires al Centre d’Adults de Sant Llorenç. Segur que no hi ha res més. No et tornaràs engrescar amb programes de televisió? Em pots donar qualque exclusiva?
No, no, de moment no hi ha cap programa televisiu, i l’idea és això que t´he contat, centrar-m’he en el dia a dia d’aquí. Sobretot, si surt un programa de televisió, és fer-ho amb ganes i que realment me cridi l’atenció. Fer tele per fer tele, si que no heu vull fer. «Això és mel» va ser un programa molt enriquidor, vaig conèixer molta gent de les Illes, va durar quasi 4 anys entre rodatges i preparació i em va agradar molt conèixer el món de la tele. Va ser una gran experiència, tant personal com professional, però per repetir hauria de sortir un programa molt engrescador. Els que no depenem només de la tele podem triar els projectes que ens fan il·lusió. De moment, és al Restaurant «Tomeu Caldentey cuiner» que hi ha feina per desenvolupar tot aquest projecte.

Per acabar, Tomeu sort amb el nou projecte. Quin missatge vols fer arribar als teus clients i futurs clients, i com resumeixes la teva transformació?
Gràcies Magdalena. Idò dir que aquesta transformació és una bona notícia, que han estat 15 anys de cuina molt enriquidors, però ara volem arribar a tothom que li faci ganes menjar una gastronomia sincera i honesta, i que tenim molta il·lusió i moltes ganes, i donar les gràcies a tots els amics i clients. Resumint que aquesta és una bona notícia, ens reinventam, ens transformem per a ser més propers i poder seguir gaudint d’aquesta gastronomia nosaltres i tots els que sa pugin atracar, ja que tenim una oferta nova de preu i de concepte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: