Un grup de la universitat d’Oxford treballa a Son Peretó en un dels cursos d’arqueologia paleocristiana que acull el jaciment

El doctor d’Oxford Carlos Cabrera acompanya alumnes que treballen a Son Peretó.

El jaciment de Son Peretó ha atret experts d’arreu durant els poc més de cent anys que fa que es varen descobrir les restes de la basílica i de la necròpolis que utilitzaren els primers cristians que habitaren a Mallorca. Aquest interès ha fet possible que el jaciment manacorí aculli els cursos universitaris d’arqueologia paleocristiana que ha estat possible gràcies al conveni que han signat l’Ajuntament de Manacor i la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí, que depèn de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, de Barcelona. Aquest curs, precisament, “atreu l’interès d’estudiants i també d’investigadors i enguany tenim amb nosaltres el doctor Carlos Cabrera i un grup dels seus alumnes que provenen de la universitat d’Oxford”, explica el coordinador dels cursos, Mateu Riera.
Aquests cursos d’arqueologia, que enguany celebra la segona edició, complementa els catorze anys ininterromputs durant els quals l’Ajuntament de Manacor ha promogut campanyes d’excavació i treballs de consolidació i d’adequació al jaciment de Son Peretó.
“Hem de tenir en compte que aquest és l’únic jaciment mallorquí de l’antiguitat tardana que compta amb un conjunt basilical, un baptisteri i una necròpoli, també compta amb un museu que l’estudia i a més el jaciment està adequat i és accessible”, ha explicat el doctor Carlos Cabrera. A més, “el període de l’antiguitat tardana a l’oest del mediterrani és una etapa amb molts de clarobscurs i jaciments com el de Son Peretó tenen moltes coses a dir-nos per aportar llum a aquesta etapa de la història”, ha afegit Cabera, que és investigador a la Universitat d’Oxford i expert en arquitectura naval de l’antiguitat.

Dos dels alumnes que han arribat a Son Peretó procedents de la Universitat d’Oxford són Charlie Howley i George Lee. “No coneixia el jaciment però m’entusiasma veure que aquest lloc es transformà durant el període que va estar habitat i comprovar que la basílica estava envoltada de vida quotidiana, del mercat, d’habitatges i de moltes altres coses que encara queden per descobrir”, explica Howley. Per part seva George Lee comenta que “a través dels estudis i dels llibres els alumnes tenim una visió romàntica de l’arqueologia i m’interessava fer treball de camp, precisament per tocar la història amb les mans i per comprovar tota la feinada que hi ha darrere un descobriment”, apunta.

Els alumnes que han participat en aquesta edició dels cursos d’arqueologia paleocristiana han vengut de diverses universitats de l’Estat i també de l’estranger. L’Ajuntament ha proporcionat allotjament a les cases de sa Murtera als que venien de fora de Mallorca i el material necessari per a les excavacions; a més, ha cedit espais al museu per fer el treball de laboratori que acompanya qualsevol excavació arqueològica en un jaciment.

Així, és “l’excepcionalitat del jaciment de Son Peretó el que ha fet possible posar en marxa els cursos d’arqueologia, que tenim moltes ganes de repetir l’any que ve”, ha afegit la batlessa i responsable de les àrees de Patrimoni i Educació, Catalina Riera. I és que per a l’Ajuntament de Manacor “Son Peretó és una joia que volem fer visible adequant el jaciment, ampliant-ne el coneixement, formant futurs arqueòlegs i amb la modernització de la sala paleocristiana del Museu dedicada a Son Peretó que vàrem inaugurar fa molt poc temps”, ha remarcat Catalina Riera.

Gràcies a aquests cursos universitaris “hem més que duplicat la durada de les excavacions i hem passat de fer excavacions durant tres setmanes a excavar-hi durant vuit setmanes”, ha afegit Catalina Riera. Durant les cinc setmanes que han durat els cursos els alumnes universitaris han pogut avançar els treballs en diverses tombes i zones exteriors de la basílica que fins ara no s’havia excavat mai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: