Una fira poc manacorina

Si entenem, com de fet així ho entén gairebé tothom a qualsevol part del món, que una fira és la millor ocasió que té un ajuntament per mostrar als seus visitants el bo i millor d’aquella vila, allò que només ells poden oferir i que a més és quelcom únic, se’m fa molt mal d’empassar la imatge que oferia avui la fira de Manacor:

  • Una parada de begudes (que a més feia la competència als comenrços de la zona) amb un altaveu i música de flamenc a les totes a la plaça del rector Rubí, al bell mig de Manacor, lloc per a on passen tots els visitants sí o sí.
  • La representació de la rondalla de n’Espirafocs davant l’Institut de Na Camel·la, gairebé a les foranes, devora les atraccions de fira.

Voldria pensar que tot ha estat una equivocació, un malentès, però de fet aquesta situació es va repetint any rere any a diversos llocs de les nostres illes sense que ningú hi posi remei: Eivissa, Santa Ponça o Palma en són potser els millors exemples (governi qui governi), però no els únics.

No en culpeu -només- als polítics. Si bé és cert que en tenen part de culpa en aquest cas concret, el donar la culpa a un polític pel que passa a les nostres vides, s’ha convertit en una excusa tan nècia com la del culpar al mestre perquè el nostre fill o filla suspèn a l’escola.

Són els habitants de Manacor, Palma, Santa Ponça o qualsevol  altra banda els que s’han de queixar si creuen que la seva vila pot oferir coses molt millors que les que avui habitaven el bessó de la capital del municipi manacorí. Que no us facin creure que tot el que ve de fora és millor que el que vosaltres podeu oferir.

Segur que no faltarà aquell pregonador d’autoodi que es passejarà dient-vos que «És que els mallorquins som molt tancats» o «Jo som un ciutadà del món». No li faceu cas, a no ser que desitgeu que el vostre poble o ciutat passi de ser una vila amb personalitat pròpia, que aprecia i estima la seva gent i que gràcies a això és capaç d’oferir una atenció única tant al resident com al visitant, o que passi a ser una còpia barata de qualsevol altre lloc que en el seu millor dia “expulsa” a la seva gent al costat de les atraccions de fira.

En Jaume Gaià, contant al públic assistent la rondalla de n’Espirafocs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

%d bloggers like this: